Guy de Maupassant

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant, född 5 augusti 1850 på Château de Miromesnil nära Dieppe, Seine-Maritime, Normandie, Frankrike, död 6 juli 1893 på en sluten vårdanstalt utanför Paris, fransk författare.

Maupassant har emellanåt räknats som en av novellkonstens stora mästare. Han karaktäriserar en handling eller ett personporträtt med några enkla stilistiska drag. Stilen är sparsmakad men kärnfull. Till hans mest uppmärksammade noveller räknas inte sällan debutverket Fettpärlan, om olika personligheter som inte har något med varandra att göra, samt Horla, som tolkats som en resa och uppgörelse i ett inre landskap. Den sistnämnda behandlar panisk förföljelsemani och ångest i ett tvivel på det egna förståndet, vilket även har ställts i relation till Maupassants eget mentala sjukdomstillstånd. Därtill kan den ses som en egendomlig vampyrhistoria.

Många av Maupassants noveller skildrar hans ungdomserfarenheter från det fransk-preussiska kriget och den påföljande preussiska ockupationen av östra Frankrike. En del av hans senare novellistiska författarskap kan hänföras till skräcklitteratur, om en psykologisk hänfören fruktan för bl.a. övernaturliga händelser och fenomen. I sin detaljhantering liknar dock hans stilistiska ton mycket av den dåtida framväxande naturalismen.

Maupassant levererade även en roande och för sin tid mycket frän kritik av Eiffeltornet, som var det allra fulaste han visste och kunde tänka sig - trots att han tidvis besökte det dagligen för att vemodligt konstatera hur vidrigt la Tour Eiffel tedde sig. Om någon frågade honom varför han besökte det så ofta, kunde han väsa i stil med "sitter jag här, slipper jag i varje fall se konturen av det".

(Enligt Wikipedia.Automatisk bild. Kön: Man)

Manusförfattare:

  • Bel Ami
    2012, Släppt Sverige: ospecificerad

Kollegor skytte:

Rai Cinema Robert Pattinson Kristin Scott Thomas Uma Thurman Colm Meaney Christina Ricci Protagonist Pictures Nick Ormerod Declan Donnellan Rachel Bennette 19 Entertainment

Sheet: Guy de Maupassant Filmer på Kiao: 1

filmer.kiao.net Alla filmer på video