William Goldman

William Goldman, född 12 augusti 1931 i Highland Park, Illinois, är en amerikansk romanförfattare, manusförfattare, och dramatiker.

Han växte upp i Highland Park, en förort till Chicago, och tog 1952 en fil.kand. vid Oberlin College och 1956 en fil.mag vid Columbia University. Han hade publicerat fem romaner och fått tre pjäser producerade på Broadway innan han flyttade till Hollywood för att skriva filmmanus, inklusive flera baserade på sina egna romaner. Under 1980-talet skrev han en serie memoarer om sitt liv på Broadway och i Hollywood. I en av dessa skrev han om folket i Hollywood att "Nobody knows anything". Han återvände till filmvärlden med Bleka dödens minut, en adaption av en av hans romaner. Han kallas ofta in som manusdoktor på problemfyllda projekt.

Simon Morgenstern är en pseudonym och ett berättargrepp som Goldman använder i boken bakom Bleka dödens minut. Goldman påstår att S. Morgenstern är den egentlige författaren bakom boken och att Goldman bara återberättar den klassiska historien för den amerikanska publiken.

Goldman har vunnit två Oscarsstatyetter: en för bästa originalmanus (Butch Cassidy och Sundance Kid) och en för bästa manus baserat på annat verk (Alla presidentens män).

Han var gift med Ilene Jones tills deras skilsmässa 1991. Till skillnad från den fiktiva biografin i Bleka dödens minut har han två döttrar och inga söner.

(Enligt Wikipedia. Kön: Man)

Manusförfattare:

  • Wild card
    2014, Släppt Sverige: ospecificerad

Kollegor skytte:

Lionsgate Anne Heche Milo Ventimiglia Stanley Tucci Jason Statham Sofía Vergara Simon West Sierra / Affinity SJ Heat Productions

Sheet: William Goldman Filmer på Kiao: 1

filmer.kiao.net Alla filmer på video