James Stewart

James Maitland Stewart, född 20 maj 1908 i Indiana i Pennsylvania, död 2 juli 1997 i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk skådespelare, under andra världskriget var han även pilot i flygvapnet.

"Jimmy" Stewart var mycket uppskattad för sitt sätt att personifiera den helt vanlige grabben, som möter motgångar men alltid försöker att på bästa sätt lösa problemen – ett framställningssätt som i mycket speglade hans egen personlighet.

Före USA:s inträde i andra världskrigets stridshandlingar medverkade Stewart i En skön historia (The Philadelphia Story), där han fick en Oscar för sin rollprestation. I filmen gjorde han en av de framträdande rollerna tillsammans med Katharine Hepburn och Cary Grant. Han hade tidigare varit nominerad för sin roll som den idealistiska Mr Smith i Mr Smith i Washington.

Under andra världskriget tjänstgjorde Stewart inom amerikanska flygvapnet och dess bombkommando. För sina insatser blev han befordrad så att han vid krigets slut var överste, och han var en av de mest dekorerade flygarna. Han placerades i flygvapnets reserv och utnämndes 1959 till brigadgeneral och pensionerades 1968.

James Stewart medverkade i mer än 100 filmer och TV-produktioner och jobbade med en mängd olika regissörer under sin karriär, i en mängd olika genrer. De regissörer som kom att göra ett djupt avtryck var bland andra Frank Capra som han gjorde idealistiska och godhjärtade filmer med (bland andra Mr Smith i Washington och Livet är underbart), Alfred Hitchcock där det (givetvis) rörde sig om thriller- och mysteriefilmer (bland andra Fönstret åt gården och Studie i brott) och Anthony Mann, som gjorde fem välkända western-filmer med Stewart, däribland Winchester '73 och Den nakna sporren.

(Enligt Wikipedia. Kön: Man)

Skådespelare:

  • Vertigo
    1958, Släppt Sverige: ospecificerad
  • Rear Window
    1954, Släppt Sverige: ospecificerad

Kollegor skytte:

Alfred Hitchcock Paramount Pcitures Grace Kelly John Michael Hayes Wendell Corey Thelma Ritter Cornell Woolrich Patron Inc. Alfred Hitchcock Kim Novak Barbara Bel Geddes Tom Helmore Alec Coppel Samuel A. Taylor Pierre Boileau Thomas Narcejac Alfred J. Hitchcock Productions

Skriv James Stewart

Sheet: James Stewart Filmer på Kiao: 2

filmer.kiao.net Alla filmer på video